Kruche precle

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Doskonałe do pogryzania przy winie lub piwie.Szybko się je robi i nadają się do przechowywania.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki,
    125 g zimnego masła,
    1 jajko,
    2 łyżki śmietany 22 %,
    1 łyżeczka soli, pieprz, szczypta słodkiej papryki,
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    2 łyżki grubej soli

Kruche precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i smietanę. Mikserem zagnieść na gładkie ciasto, przyprawić solą,pieprzem i papryką. Ciasto przykryć i wstawić na 30 min do lodówki. Blachę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć paierem. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    Ciasto rozwałkować na placek o gr.1 cm . Ciasta nie należy przy tym rozciągać bo będzie pękało podczas pieczenia. Z pasków uformować wałeczki i pokroić je na 15 cm odcinki. Kawałki ciasta jeszcze raz zrolować dłońmi, tak aby ich końce miały szpic. Z wałeczków uformować około 25 małych precelków i ułożyć je na blasze . Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim precle i posypać solą. Piec 15 min.

Porady

zamiast grubą solą można precle posypać makiem lub sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy