1.Mąkę przesiać dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i smietanę. Mikserem zagnieść na gładkie ciasto, przyprawić solą,pieprzem i papryką. Ciasto przykryć i wstawić na 30 min do lodówki. Blachę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć paierem. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Ciasto rozwałkować na placek o gr.1 cm . Ciasta nie należy przy tym rozciągać bo będzie pękało podczas pieczenia. Z pasków uformować wałeczki i pokroić je na 15 cm odcinki. Kawałki ciasta jeszcze raz zrolować dłońmi, tak aby ich końce miały szpic. Z wałeczków uformować około 25 małych precelków i ułożyć je na blasze . Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim precle i posypać solą. Piec 15 min.
Porady
zamiast grubą solą można precle posypać makiem lub sezamem.
Komentarze