Kruche półksiężyce migdałowe

4.5 (200 ocen)

Na poprawę humoru, do kawy lub herbaty. Dla każdego.

Składniki:

  • - 120 g miękkiego masła;
    - 160 g mielonych migdałów;
    - 90 g mąki;
    - 60 g cukru pudru;
    - 2 krople prawdziwej esencji z migdałów;
    - szczypta soli;
    - ewentualnie cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Kruche półksiężyce migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło oraz esencję migdałową połącz i ubij, aż będą kremowe, powoli dosypuj cukier puder, cały czas ubijając całość. Następnie dodaj mąkę, mielone migdały oraz sól i dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto, można zagnieść ciasto ręką. Przygotowane ciasto włóż na kilka minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylep specjalną blaszkę do pieczenia ciasteczek w kształcie półksiężyca lub rękami przygotuj ruloniki i nadaj im taki właśnie kształt. Piecz w temperaturze 150ºC około 15 minut. Należy bardzo uważać, aby ciasteczka się nie przypaliły. Wyjmij blaszkę z piekarnika i zostaw na około 3 minuty. Zdejmij z blaszki i wystudź na kratce. Możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować