Kruche pierniczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie wiem, co jest przyjemniejsze, dekorowanie ich czy zjadanie.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki + do podsypania
    ● 3 żółtka
    ● 30 dag masła
    ● po 25 dag płynnego miodu i cukru
    ● op. przyprawy korzennej do piernika
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● 4-5 łyżek śmietany 12%
    ● 4 łyżki kakao
    Lukier: białko
    ● ok. 1 szkl. cukru pudru
    Oraz: posypki cukrowe
    ● landrynki (pokruszone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Kruche pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, miód, przyprawy i kakao podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka masa. Studzimy. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do masy. Mieszając, dodajemy po żółtku, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem. Zagniatamy ciasto. Dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na placek grubości 5-7 mm na posypanym mąką blacie i wykrawamy dowolne formy.
  • 2. Na witraże wycinamy w pierniczkach otworki, a do środka wkładamy cząstki landrynek. Pieczemy 10 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Lukier: białko miksujemy, dodajemy taką ilość cukru pudru, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy pierniczki i dekorujemy posypkami. Przechowujemy zamknięte w puszce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować