Kruche pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, miód, przyprawy i kakao podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka masa. Studzimy. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do masy. Mieszając, dodajemy po żółtku, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem. Zagniatamy ciasto. Dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na placek grubości 5-7 mm na posypanym mąką blacie i wykrawamy dowolne formy.
2.Na witraże wycinamy w pierniczkach otworki, a do środka wkładamy cząstki landrynek. Pieczemy 10 minut w 180 °C. Studzimy.
3.Lukier: białko miksujemy, dodajemy taką ilość cukru pudru, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy pierniczki i dekorujemy posypkami. Przechowujemy zamknięte w puszce.
Komentarze