Kruche paluszki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis często wykorzystuje na weekendy kiedy szybko coś chce upieć

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g masła
    80 g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej)
    300 g mąki pszennej
    2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
    60 ml soku z mandarynki
    60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej

Kruche paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
    Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
    Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki

Porady

Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy