Kruche makowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są urocze. Maślane, pachnące wanilią, z chrupiącym makiem. Swoje ciasteczka obtoczyłam w cukrze pudrze, Dorotus poleca drobny cukier z dodatkiem wanilii.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 120 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - masło zimne: 100 gramów
    - cukier z prawdziwą wanilią: 50 gramów
    - mak suchy: 2 łyżki

    - drobny cukier z wanilią: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche makowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    * można również metodą tradycyjną - wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść
  • 2. Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.
  • 3. Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować