Kruche Magdaleny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest niezawodne,dostałam je od mojej ukochanej kuzynki. Zawsze wychodzi idealne i każdy chętnie się nim zajada.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód :
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    3/4 kostki margaryny
    4 żółtka
    4 jabłka
    Cynamon,Cukier Wanilinowy
    Piana :
    7 białek (pozostałe ze spodu i kruszonki)
    Szczypta soli
    1 łyżka cukru
    Kruszonka:
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 margaryny (ta,która została nam ze spodu)
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche magdaleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Spód
    Wymienione składniki dokładnie zagniatamy w jednolitą masę. Jeśli będzie nam się kruszyć,dodać łyżkę oleju lub jedno żółtko. Wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem i posypaną odrobiną mąki. Następnie obrać jabłka,zetrzeć na grubym oczku,rozłożyć po całej powierzchni spodu ciasta,posypać cukrem wanilinowym i łyżką cynamonu.
  • 2. 2. Piana :
    Białka ubijamy ze szczyptą soli,następnie dodajemy cukier (najlepszy jest cukier puder). Jeśli chcemy,można do smaku dosypać kisielu (jedno opakowanie zupełnie wystarczy),wtedy ciasto nabiera ciekawego smaku. Po ubiciu wykładamy na spód.
  • 3. 3.Kruszonka
    Wszystkie składniki łączymy,NIE ZAGNIATAMY tylko rozcieramy na drobno między palcami. Wysypujemy po całości piany.Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-180 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

By dodatkowo urozmaić smak ciasta,ja od czasu do czasu na spód (przed jabłkami) nakładam marmolady,następnie na nią nakładam jabłka. Efekt prze-pyszny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować