migdałowe kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo kruche ciasteczka

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    30 dag margaryny
    5 żółtek
    2 łyżki zimnej wody
    konfitura brzoskwiniowa
    płatki migdałowe
    skórka kandyzowana

Migdałowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiewamy na stolnicę z cukrem, dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki i siekamy nożem,aż powstaną grudki..Dodajemy żółtka i wodę.i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce ok 30 min. ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy krążki literatką. Ciastka pieczemy w 170 st ok 13 min. Wystudzone krążki smarujemy konfiturą brzoskwiniową i przylepiamy uprażone płatki migdałowe na kształt płatków kwiatów. Środek robimy z pomarańczowej kandyzowanej skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy