Kruche krówki czekoladowe z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw musimy przygotować naczynko, w którym będą zastygać nasze krówki. Ja zazwyczaj używam do tego mniejszego rondelka, lub plastikowego pudełka na sałatki. Jego dno i ścianki należy dokładnie posmarować masłem.
2.Do garnka z szerokim dnem wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 18-20 minut (ciągle mieszając) aż masa zrobi się wyraźnie gęstsza i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
3.Wsypujemy czekoladę, orzechy i ucieramy jeszcze ze dwie minutki. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do przygotowanego naczynka.
4.Odstawiamy w chłodne miejsce, by masa stwardniała. Kroimy ostrym nożem na kostki.
Porady
To czy krówki będą ciągnące czy kruche zależy od czasu gotowania masy. Im dłużej gotujemy tym bardziej kruche będą nasze krówki.
Komentarze