Kruche krówki czekoladowe z orzechami laskowymi

4.5 (151 ocen)

  • 5 min

Kolejne krówki, tym razem kruche o cudownym smaku czekolady i orzechów.

  • 5 min

Składniki:

  • 330ml śmietanki 30% (kupuję z Biedronki, sprawdza się rewelacyjnie)
    2/3 szklanki cukru
    50g gorzkiej czekolady, startej
    3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Kruche krówki czekoladowe z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw musimy przygotować naczynko, w którym będą zastygać nasze krówki. Ja zazwyczaj używam do tego mniejszego rondelka, lub plastikowego pudełka na sałatki. Jego dno i ścianki należy dokładnie posmarować masłem.
  • 2. Do garnka z szerokim dnem wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 18-20 minut (ciągle mieszając) aż masa zrobi się wyraźnie gęstsza i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  • 3. Wsypujemy czekoladę, orzechy i ucieramy jeszcze ze dwie minutki. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do przygotowanego naczynka.
  • 4. Odstawiamy w chłodne miejsce, by masa stwardniała. Kroimy ostrym nożem na kostki.

Porady

To czy krówki będą ciągnące czy kruche zależy od czasu gotowania masy. Im dłużej gotujemy tym bardziej kruche będą nasze krówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Czekolada Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować