Kruche krakersy z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą. Dodać miękkie masło, które wrobić w mąkę. Dodać wodę i pokruszony suszony rozmaryn, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 -2 godziny. Nie wkładać do lodówki, niech ciasto leżakuje w temperaturze pokojowej.
2.Po 2 godzinach ciasto cieniutko rozwałkować. Karbowanym radełkiem wycinać prostokąty. Pośrodku każdego krakersa zrobić delikatne wgniecenie. Po upieczeniu w tym miejscu krakers będzie się łamał na połowy. Można do tego użyć nieostrej części noża lub radełka. Wykałaczką lub widelcem zrobić dziurki.
3.Krakersy poukładać na blasze (można blisko siebie) Posmarować mlekiem i posypać solą.Piec ok 15 minut w 200- 220 stopniach
Porady
Im dłużej będziemy piec krakersy tym będą kruchsze.
Komentarze