Kruche koperty (sakiewki) z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać na stolnicę dodać schłodzoną margarynę,posiekać
nożem, dodać żółtko,szczyptę soli i śmietanę, składniki pokruszyć, zagnieść kruche ciasto, schłodzić
2.Kapustę opłukać,odcisnąć,posiekać.Por umyć pokroić na prążki
i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, opłukać pokroić na
plasterki, przesmażyć na oleju. Marchew zetrzeć na tarce na dużych
oczkach.Dodać kapustę, poddusić,przyprawić do smaku przyprawami,schłodzić.
3.Kruche ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5cm. za pomocą
małego talerzyka wykroić nożem krążki, na środek każdego kłaść po
1,5 łyżki farszu.
4.Brzegi ciasta połączyć ze sobą, ułożyć na blasze,posmarować
żółtkiem rozkłóconym z łyżką wody.
Piec ok. 25 minut w 190 stopni
Komentarze