Kruche grzybki

5 (161 ocen)

Ciekawa i smaczna ozdoba stołu :)

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki mąki
    0,5 małego kubka śmietany
    1 jajko
    dodatkowo:
    2 łyżki powideł
    wiórki kokosowe
    polewa czekoladowa:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    masa budyniowa:
    1 kostka masła
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    po 2 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru
    cukier waniliowy
    1/2 kieliszka spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery

Kruche grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na grzybki 1. Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć.
  • Czapeczki grzybków 2. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części grzybków ostudzić.
  • Czpeczki w polewie 3. Przygotować polewę. Cukier i mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki grzybków posmarować polewą. Schłodzić.
  • 4. Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać jajka i mieszać do zgęstnienia masy. Gotować przez 2-3 minuty. Budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyń, na koniec wlać spirytus.
  • 5. Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym białku i wiórkach. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować