Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.
Komentarze