Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

4.5 (181 ocen)

To ciasto jest absolutnie niesamowite, zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 kostki – 300 g masła
    1 1/2 szklanki drobnego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    5 jaj
    łyżka cukru z wanilią - klik )
    1 kg śliwek ( świeżych, mrożonych,z kompotu lub syropu)
    1 l mleka
    3 op. budyniu waniliowego cukrem ( 120 g )
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na mleku ugotować budyń. Odstawić.
    Wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą, dodać masło, rozdrobnić, wbić żółtka ( białka schładzać w lodówce ) i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części – 3/5 i 2/5 – jedna troszkę większa od drugiej. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na 30 minut.

  • 2. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
    Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.
    Przykryć budyniem.
    Rozłożyć osączone śliwki.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodać resztę ( pół szklanki ) cukru. Ubić aż będą błyszczące, wyłożyć na śliwki.
    Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
  • 3. Piec 45 minut, studzić poza piecem.
    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Możecie użyć każdych innych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować