Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mleku ugotować budyń. Odstawić.
Wymieszać mąkę z cukrami, proszkiem i solą, dodać masło, rozdrobnić, wbić żółtka ( białka schładzać w lodówce ) i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części – 3/5 i 2/5 – jedna troszkę większa od drugiej. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na 30 minut.
2.Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Przykryć budyniem.
Rozłożyć osączone śliwki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodać resztę ( pół szklanki ) cukru. Ubić aż będą błyszczące, wyłożyć na śliwki.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
3.Piec 45 minut, studzić poza piecem.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze