Kruche ciasto ze śliwkami

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka 24 x 36cm

    Ciasto:
    3 żółtka
    250g mąki pszennej tortowej
    130g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50g cukru kryształu
    1 płaska łyżka jogurtu naturalnego

    Budyń:
    2 budynie waniliowe
    litr mleka 2%
    4 łyżki cukru kryształu

    Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek
    Cynamon

    Kruszonka:
    50g cukru
    50g margaryny
    100g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Posypujemy cukrem pudrem 1. Kruche ciasto:
    Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki.
    Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut.
    Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu.
    Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można podać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować