Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

4.49 (159 ocen)

Pyszne pyszne pyszne! Przepis mojej mamy na ciasto z rabarbarem. Szczególnie pyszny jest budyń na rabarbarze. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku)
    250 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    śmietana (ile zabierze ciasto)

    Budyń rabarbarowy:
    1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru
    30 dag cukru kryształu
    1 opakowanie budyniu waniliowego

    Pianka:
    3 białka
    2-3 łyżki cukru
    1 kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.
  • 2. Ze składników robimy ciasto - siekamy mąkę z cukrem i zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a pozostałą większą część schładzamy w lodówce przez pół godziny.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy budyń, z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku. Na soku gotujemy budyń. Gorący budyń mieszamy z rabarbarem.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy.
  • 5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.
  • 6. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować