Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

4.48 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatne, kruche ciasto, proste w wykonaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    250 g masła
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    250 g serka mascarpone
    2 jajka
    2 czubate łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    500 g porzeczek z kompotu (mogą być też świeże lub mrożone)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i ugniatać z mąką do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do zamrażarki.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 35x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiec około 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
  • 4. Ser utrzeć z jajkami oraz cukrem pudrem i wyłożyć na lekko przestudzone ciasto. Na ser wysypać porzeczki, a na nie zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta.
  • 5. Piec w 180 stopniach ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować