Kruche ciasto z owocami i budyniowa pianka.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ,delikatne ciasto ktore przygotowalam wedlug przepisu z blogu Mojewypieki.com . Jedyne co zmienilam to ilosc cukru na mnijsza ilosc . Dodalam porzeczki i maliny. Jest przepyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    25 dkg masła zimnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (plaskie)
    2-3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek



    Budyniowa pianka:
    5 białek
    3\4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    250g malin
    250 g czerwonych porzeczek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Kruche ciasto z owocami i budyniowa pianka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Masło posiekac szybko i zagniesc z maka,proszkiem do pieczenia ,cukrem i zoltkami. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto nalezy podzielic na dwie czesci jedna czesc to 60 % ,druga 40%. Ciasto nalezy zamrozic.

    Blachę o wymiarach 33 x 20 cm lub tortownice o srednicy 26 cm nalezy wysmarowac masłem, oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć wieksza czesc ciasta (60 %) na tarce do warzyw. Podpiec w temperaturze 190ºC , około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
  • 2. Kiedy juz ciasto bedzie dobrze przestudzony ,nalezy ubic bialka na sztywno. Do ubitych bialek dodajemy powoli cukier,cukier waniliowy i caly czas nadal ubijamy na najwyzszych obrotach ,nastepnie dodajemy proszek budyniowy nie przerywajac miksowania i na koncu cienka struzka wlewamy olej -wszystkie skladniki musza sie dobrze polaczyc.

    Na podpieczony, zimny spód ciasta nalezy wyłożyć ubitą pianę. Wyrównac i ulozyc owoce (maliny otworami do gory). Owoce leko wpychamy w piane.Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostala mniejsza czesc ciasta.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Porzeczki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować