Kruche ciasto z masą cytrynowo -miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtka oraz śmietanę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować w kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.
2.Tortownicę o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Ciastem wylepić dno oraz na wysokość około 4,5 cm boki tortownicy...Nakłuć w kilku miejscach widelcem
Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 200 st C przez około 20 minut
3.Budyń przygotować według przepisu,po ugotowaniu dodać otartą skórkę z cytryny.
4.Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,pozostawić do lekkiego ostygnięcia,następnie wlać sok z cytryny i dobrze wymieszać
5.Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,dodać drobno poszatkowane listki mięty .Następnie delikatnie połączyć śmietanę z budyniem.
6.Masę powoli wylać na ciasto.Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny,czekoladą oraz miętą.
Komentarze