Kruche ciasto z masą cytrynowo -miętową

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjne połączenie cytryny z miętą.Masa lekko piankowa ,rześka i orzeźwiająca natomiast ciasto bardzo kruche.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -250 g mąki

    -2 żółtka

    -125 g margaryny

    -1 łyżka śmietany 18%

    -60 g cukru




    Masa cytrynowo -miętowa:

    -200 ml śmietany 36%

    -1 budyń cytrynowy

    -110 ml soku z cytryny

    -2 łyżki cukru pudru

    -4 pełne łyżeczki żelatyny

    -8 dużych listków mięty

    -skórka cytrynowa




    Dekoracja:

    plasterki cytryny,mleczna czekolada,listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Kruche ciasto z masą cytrynowo -miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać margarynę,cukier,żółtka oraz śmietanę,posiekać nożem,następnie zagnieść ,uformować w kulę,zawinąć w folię.Schłodzić około 1 godz. w lodówce.
  • 2. Tortownicę o śr.24 cm natłuścić i obsypać mąką.Ciastem wylepić dno oraz na wysokość około 4,5 cm boki tortownicy...Nakłuć w kilku miejscach widelcem
    Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 200 st C przez około 20 minut
  • 3. Budyń przygotować według przepisu,po ugotowaniu dodać otartą skórkę z cytryny.
  • 4. Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody,pozostawić na 5 minut,następnie podgrzać i rozpuścić.Dodać do gorącego budyniu,pozostawić do lekkiego ostygnięcia,następnie wlać sok z cytryny i dobrze wymieszać
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,dodać drobno poszatkowane listki mięty .Następnie delikatnie połączyć śmietanę z budyniem.
  • 6. Masę powoli wylać na ciasto.Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny,czekoladą oraz miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować