Kruche ciasto z malinami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do misy malaksera. Można zrobić to równie dobrze ręcznie. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, oraz żółtka i szybko zagnieść całość Zawinąć w folię i do zamrażarki na minimum godzinę lub dwie. Ciasto powinno być zmrożone, by dało się je swobodnie trzeć na tarce.
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy wyłożonej pergaminem. Wyrównać i lekko docisnąć dłonią, by było w miarę zwarte.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190°C na 15-20 minut. Podpieczone ciasto miało jasno złoty kolor i lekko odstawało od brzegów formy. Odstawić do całkowitego ostudzenia nie wyjmując spodu z blachy.
Gdy ciasto jest już chłodne, można przygotować piankę. W tym celu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuścił.
Następnie dodać przesiany proszek budyniowy i miksować dalej aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Na koniec wąską strużką wlać olej dalej miksując do połączenia się składników.
Piankę wyłożyć na podpieczony spód, wygładzić łopatką. Na górze ułożyć maliny „dziurkami do góry” i posypać drugą częścią startego kruchego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 30-40 minut aż urosło i wyraźnie się zrumieniło.
Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudziłam.ostudzić.
Smacznego
Komentarze