Kruche ciasto z kokosową pianką

4.46 (179 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Kruche ciasto z lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g zimnego masła
    150 g cukru pudru
    4 żółtka
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kokosowa pianka:
    6 białek
    1 szkl cukru
    350 g kwaśnej śmietany 18%
    2 op. budyniu śmietankowego (2x40 g)
    160 g wiórków kokosowych
    60 ml oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 30x20 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać, nakłuć ciasto widelcem. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Kokosowa pianka: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne! Inaczej pianka może opaść. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane budynie, wiórki kokosowe, wlać śmietanę i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła.
  • 3. Gotową piankę wyłożyć na przestudzony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika (najlepiej wcześniej zetrzeć ciasto do miski, by nie tracić czasu, gdy kokosowa pianka jest już w blaszce- białka nie lubią czekać na pieczenie...)




    Ciasto piec w 180 st.C przez ok. 45-60 minut, aż ładnie się zarumieni i wyrośnie. Upieczone pozostawić do studzenia przy uchylonym piekarniku. Nie martwię się, jeśli pianka opadnie... mi zawsze opada ;).




    Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować