Kruche ciasto z kiwi

4.94 (159 ocen)

Bardzo lubię połączenie ciasta kruchego z budyniem. Dodatkowo obecność owoców sprawia, ż ciasto smakuje pysznie!!!Polecam zwłaszcza tym , którzy stawiają „pierwsze kroki w kuchni”- ciasto bowiem jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1kostka margaryny mlecznej,
    • ½ szklanki cukru pudru,
    • 5 żółtek,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka octu
    Budyń:
    • 1 litr mleka,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Cukier wg uznania ( około 3 łyżki ja daję),
    • 1/3 kostki masła
    Dodatkowo:
    • Około 9 dojrzałych owoców kiwi,
    • 1-2 łyżki kaszy manny do posypanie ciasta kruchego,
    • Cukier puder do podania
Wystaw ocenę:

4.94 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skadniki 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • podzial ciasta 2. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą część schładzamy.
  • ułożone kiwi 3. Wyłożone ciasto kruche delikatnie posypujemy kaszą manną (około 1-2 łyżki)
    Owoce obieramy ze skórki. Obrane przekrawamy wzdłuż na połowę i układamy na wyłożone ciasto kruche.
  • wylany budyn 4. Na owoce wykładamy ugotowany, letni budyń.
  • przed pieczeniem 5. Na budyń ścieramy na tarce schłodzone wcześniej ciasto kruche. Całość pieczemy w 180ºC przez około 50 min.
  • wtłaczanie masła 6. BUDYN
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Druga połowę mieszamy z budyniami, żółtkami i mąką. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Gotowy wykładamy na owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować