Bardzo lubię połączenie ciasta kruchego z budyniem. Dodatkowo obecność owoców sprawia, ż ciasto smakuje pysznie!!!Polecam zwłaszcza tym , którzy stawiają „pierwsze kroki w kuchni”- ciasto bowiem jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1kostka margaryny mlecznej,
• ½ szklanki cukru pudru,
• 5 żółtek,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka octu
Budyń:
• 1 litr mleka,
• 2 budynie śmietankowe,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• Cukier wg uznania ( około 3 łyżki ja daję),
• 1/3 kostki masła
Dodatkowo:
• Około 9 dojrzałych owoców kiwi,
• 1-2 łyżki kaszy manny do posypanie ciasta kruchego,
• Cukier puder do podania
Kruche ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
2.Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą część schładzamy.
3.Wyłożone ciasto kruche delikatnie posypujemy kaszą manną (około 1-2 łyżki)
Owoce obieramy ze skórki. Obrane przekrawamy wzdłuż na połowę i układamy na wyłożone ciasto kruche.
4.Na owoce wykładamy ugotowany, letni budyń.
5.Na budyń ścieramy na tarce schłodzone wcześniej ciasto kruche. Całość pieczemy w 180ºC przez około 50 min.
6.BUDYN
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Druga połowę mieszamy z budyniami, żółtkami i mąką. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Gotowy wykładamy na owoce.
Komentarze