Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

4.87 (215 ocen)

To ciasto rozpływa się w ustach i jest leciutkie niczym chmurka. Nie może go zabraknąć u mnie letnią porą. Każdemu smakuje, jest łatwe i tanie w przygotowaniu.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru pudru,
    250g zimnego masła,
    5 żółtek,
    BUDYNIOWA PIANKA:
    5 białek,
    1 cukier wanilinowy (16g),
    1 szklanka cukru,
    2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
    ½ szklanki oleju,
    DODATKOWO:
    350-400g jagód świeżych lub mrożonych,
    Cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.87 (215 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.


  • 2. Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
    Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy jagodami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
  • 3. BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować