Kruche ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, z delikatnym kremem, posypane czarnymi jagodami.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser mascarpone: 250 gramów
    - czarne jagody: 2 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - mąka: 150 gramów
    - śmietana kremówka 30 % - krem: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - skórka starta z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (masło, cukier, jajko, mąka, cukier waniliowy) połączyć i dokładnie wymieszać, zagnieść i włożyć do lodówki na 60 minut.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastem wyłożyć okrągłą formę. Przykryć pergaminem, obciążyć suszoną fasolą i piec około 15 minut.
  • 3. Po upieczeniu usunąć pergamin i fasolę. Piec jeszcze ok. 10 minut. Ostudzić.
  • 4. Do sera mascarpone dodać startą skórkę z cytryny, śmietanę kremówkę i łyżkę cukru. Delikatnie wymieszać.
  • 5. Przygotowanym krem mascarpone równomiernie rozsmarować spód ciasta. Na wierzchu ułożyć jagody i polać sosem jagodowym (zagotować 1 szklankę jagód, 1/4 szklanki wody, 1 łyżkę cukru i gotować przez 5 minut, aż jagody zaczną pękać).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować