KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYŃ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki. Często piekę to ciasto na spotkania rodzinne

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jaja całe
    2 żółtka
    szklanka cukru
    4,5 szklanki mąki tortowej
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    torebka cukru waniliowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
    1 litr mleka
    1 kg jabłek obranych

Kruche ciasto z jabłkami i budyń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść CIASTO i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa placki. Jeden włożyć do blachy (na papier) i upiec w temp 180 st C przez ok 10 min. BUDYŃ ugotować według przepisu na opakowaniu używając 1L mleka. Zostawić do ostygnięcia. Na ostudzony spód upieczonego już ciasta wlać ostudzony budyń. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki i wyłożyć bez gniazd nasiennych na masę budyniową w nie wielkich odstępach. Można posypać cukrem pudrem. Na jabłka nałożyć drugi placek i docisnąć delikatnie aby powstały "pagórki". Całość piec w piekarniku przez ok 40 min w temp 180 st C

Komentarze

Podobne przepisy