Kruche ciasto z jabłkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Podsmażyć na maśle razem z cukrem przez około 5 minut,następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Ducić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.Odsączyć na sicie
2.Ciasto kruche:Makę przesiać na stolnicę.Dodać proszek,żółtka,śmietanę,margarynę i cukier.Posiekać nożem a następnie wyrobić szybko ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić ,oprószyć mąką.Wylepić dno połową schłodzonego ciasta. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp.200 st C przez około 8-10 minut.
Komentarze