Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

To ciasto jest znakomite na upalne dni. Smaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g zimnego masła
    2 żółtka
    100 g cukru pudru
    250-300 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    500 g czerwonej porzeczki
    3/4 szkl cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kaszy manny

    Różowy lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka wody
    1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty)

    Dodatkowo:
    czerwona porzeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić wcześniej papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto dobrze podociskać, w dno formy, ale również w boki na wysokość ok. 2-3 cm. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Nadzienie: Czerwone porzeczki umyć, osuszyć. Dodać do nich cukier, mąką pszenną oraz kaszę mannę i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, lekko dociskając łyżką, by wyrównać.
  • 3. Na wierzch ciasta zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 st.C przez ok. 40-50 minut, aż górna posypka z ciasta nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
  • 4. Różowy lukier: Składniki utrzeć, np. łyżeczką, do powstania gęstego, lekko różowego lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem i udekorować porzeczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować