To ciasto jest znakomite na upalne dni. Smaki świetnie się równoważą, a różowy lukier nadaje wypiekowi elegancji. Ciasto pozostaje kruche przez dobre kilka dni. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
250-300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g czerwonej porzeczki
3/4 szkl cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kaszy manny
Różowy lukier:
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty)
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno wyścielić wcześniej papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto dobrze podociskać, w dno formy, ale również w boki na wysokość ok. 2-3 cm. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
2.Nadzienie: Czerwone porzeczki umyć, osuszyć. Dodać do nich cukier, mąką pszenną oraz kaszę mannę i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, lekko dociskając łyżką, by wyrównać.
3.Na wierzch ciasta zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 st.C przez ok. 40-50 minut, aż górna posypka z ciasta nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
4.Różowy lukier: Składniki utrzeć, np. łyżeczką, do powstania gęstego, lekko różowego lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem i udekorować porzeczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze