Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ponieważ sezon rabarbarowy już zaczął się na dobre to zapraszam na pyszne ciasto. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
    3 łyżki cukru
    3 szklanki mleka

    Kruszonka:
    20 dag mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru


    Dodatkowo:
    1 kg rabarbaru
    2-3 łyżki cukru
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • 2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto.
  • 3. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Rabarbar układamy na budyniu i posypujemy cukrem.
  • 4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Następnie wykładamy równomiernie na rabarbar.
  • 5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Dobrze studzimy ( najlepiej kilka godzin, żeby budyń stężał ). Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować