Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, letnie ciasto. Kojarzy mi się z domem i słodkim lenistwem.Polecam ten przepis, bo jest niezawodny!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wiśni: 1 kilogram
    - cukru do wypieków: 130 gramów
    - zimnego masła: 125 gramów
    - mąki krupczatki: 375 gramów
    - proszku do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soli: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka

    - mleka: 500 mililitrów
    - masła: 1 łyżeczka
    - żółtko: 1 sztuka
    - mąki ziemniaczanej: 2 łyżki
    - cukru waniliowego: 15 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i odpestkować. Odstawić.
  • 2. Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 2 godziny w lodówce.
    Przygotować budyń: 3/4 porcji mleka zagotować z masłem i cukrem, do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i żółtko ( miksuję blenderem).
    Miksturę wlać na gotujące się mleko i mieszać trzepaczką ( cały czas gotując) przez ok. 2 minuty- do zgęstnienia.
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na 2 części, pierwszą wylepić spód formy, wyłożyć na nią wydrylowane wiśnie i budyń, drugą częścią ciasta przykryć wierzch .
    Piec 30 minut w 200 stopniach C.
  • 4. Wystudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować