Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

4.5 (196 ocen)

Ciasto jest pyszne możemy go upiec z świeżymi truskawkami jak i z mrożonymi :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    -250g margaryny
    -5 żółtek
    -3 łyżki cukru pudru
    -płaska łyżeczka proszku o pieczenia
    Budyń:
    -2 budynie waniliowe
    -3/4 litra mleka
    -500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice dodać margarynę, smalec i cukier wszystko dokładnie posiekać.Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto podzielić mniejszą połowę włożyć do zamrażalki na mniej więcej godzinę.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy(25cm x 40cm) nakłuć lekko widelcem i lekko podpiec w temp. 190ºC przez około 15-20 minut.
  • 2. Budyń:
    Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu.Gdy ciasto lekko się podpiecze ugotowany budyń wyłożyć na ciasto.Truskawki ułożyć na budyniu.Ciasto schłodzone w zamrażalce zetrzeć na wierzch ciasta.Całość piec w temp 180ºC przez 50 minut.Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować