Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice dodać margarynę, smalec i cukier wszystko dokładnie posiekać.Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto podzielić mniejszą połowę włożyć do zamrażalki na mniej więcej godzinę.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy(25cm x 40cm) nakłuć lekko widelcem i lekko podpiec w temp. 190ºC przez około 15-20 minut.
2.Budyń:
Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu.Gdy ciasto lekko się podpiecze ugotowany budyń wyłożyć na ciasto.Truskawki ułożyć na budyniu.Ciasto schłodzone w zamrażalce zetrzeć na wierzch ciasta.Całość piec w temp 180ºC przez 50 minut.Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze