Kruche ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy palcami z masłem na konsystencję piasku, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Dobrze zagniatamy, owijajmy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy w kształt koła o grubości 1,5 cm i wkładamy do okrągłej formy (średnica 20cm),nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy budyń, układamy na nim pokrojone na połówki śliwki, posypujemy cynamonem. Pozostałą połowę ciasta tarkujemy tak aby dokładnie zakryć masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze