Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: na stolnicę przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i wstaw do lodówki na min.1 godz. Większą część schłodzonego ciasta rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( o wym.25/30 cm) Piecz 10 minut w 180 st. Wystudź.
2.Pianka budyniowa: białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie gładka zmiksuj z proszkiem budyniowym. Na koniec wciąż ubijając wlewaj niewielkim strumieniem olej. Pianę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj.
3.Na wierzchu rozłóż osączone z syropu i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Na nie zetrzyj na tarce o grubym oczku pozostałe schłodzone ciasto.
4.Ciasto piecz jeszcze ok.40 minut. (gdy wierzch będzie się zbyt szybko rumienił można przykryć pergaminem). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze