Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

4.49 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczne i łatwe ciasto z brzoskwiniami w sam raz do kawy.

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 żółtek

    pianka budyniowa: budyń śmietankowy
    5 białek
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    pół szklanki oleju

    ponadto: 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: na stolnicę przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i wstaw do lodówki na min.1 godz. Większą część schłodzonego ciasta rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( o wym.25/30 cm) Piecz 10 minut w 180 st. Wystudź.
  • piankę rozłóż na kruchym ciescie 2. Pianka budyniowa: białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie gładka zmiksuj z proszkiem budyniowym. Na koniec wciąż ubijając wlewaj niewielkim strumieniem olej. Pianę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj.
  • na piance ułóż brzoskwinie 3. Na wierzchu rozłóż osączone z syropu i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Na nie zetrzyj na tarce o grubym oczku pozostałe schłodzone ciasto.
  • gotowe! 4. Ciasto piecz jeszcze ok.40 minut. (gdy wierzch będzie się zbyt szybko rumienił można przykryć pergaminem). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować