Kruche ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto razem zagniatamy, aż uzyskamy spójną masę. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziła. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasta rozprowadzamy na całej powierzchni blachy. Ciasto posypujemy 1-2 łyżkami kaszki mannej. Na ciasto układamy brzoskwinie (1 puszka wystarczy)
2.MASA BUDYNIOWA
Połowę mleka wlewamy do garna i gotujemy z 3 łyżkami cukru. Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę. Do gotującego się mleka wlewamy je i mieszamy gotując na małym ogniu. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy masło. Gotowy odstawiamy do ostygnięcia. Letni budyń wylewamy na owoce równomiernie rozprowadzamy.
3.Ciasto wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń, aby zakryć owoce i masę.
4.Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Porady
Pod koniec pieczenia na zrumienione na kolor złoty ciasto, można przykryć arkuszem papieru śniadaniowego, aby zbyt mocno się nie spiekło.
Komentarze