Kruche ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W sam raz do kawy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 0,5 kg mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 5 żółtek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka octu
    MASA BUDYNIOWA
    - 1 litr mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki cukru (można wiecej według uznania)
    - 1/3 kostki masła
    OWOCE: brzoskwinia/kiwi
    1-2 łyżki kaszki mannej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10erv4x 1. Składniki na ciasto razem zagniatamy, aż uzyskamy spójną masę. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziła. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasta rozprowadzamy na całej powierzchni blachy. Ciasto posypujemy 1-2 łyżkami kaszki mannej. Na ciasto układamy brzoskwinie (1 puszka wystarczy)
  • image-0nxy1qc 2. MASA BUDYNIOWA
    Połowę mleka wlewamy do garna i gotujemy z 3 łyżkami cukru. Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę. Do gotującego się mleka wlewamy je i mieszamy gotując na małym ogniu. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy masło. Gotowy odstawiamy do ostygnięcia. Letni budyń wylewamy na owoce równomiernie rozprowadzamy.
  • image-0lmqifo 3. Ciasto wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń, aby zakryć owoce i masę.
  • image-1ba0ggq 4. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Pod koniec pieczenia na zrumienione na kolor złoty ciasto, można przykryć arkuszem papieru śniadaniowego, aby zbyt mocno się nie spiekło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować