Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C, aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki.
Komentarze