Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

4.5 (196 ocen)

pyszne i proste ciacho

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
    250 g margaryny
    2 łyżki cukru pugru
    2 żółtka
    330 ml śmietany 30 %
    3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
    150-200 g borówek
    2 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C, aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować