Kruche ciasto milionera

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto ma 3 warstwy: KARMEL, CIASTKO, CZEKOLADA ! Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i batonik.

  • 3 godz.

Składniki:

  • (kruchy spód):
    - szklanka mąki pszennej,
    -1/2 kostki masła,
    - 2 łyżki cukru pudru (można użyć brązowego cukru),
    - dodatkowo dodałam pokruszone maślane ciastka (150g).
    (masa karmelowa):
    - puszka mleka skondensowanego słodzonego.
    (masa czkoladowa):
    - 200g czekolady (ja dałam 52% gorzką),
    - 3-4 łyżki masła (w zależności od gęstości czekolady).
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto milionera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło i pokruszone ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, na złoty kolor.
    Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.

    Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować