KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto z kremowym budyniem rozpływającymi się jabłkami oraz chrupiącą bezą

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (na formę 20 x 20cm)
    Ciasto
    30 dkg mąki
    15 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    3 żółtka

    Masa Budyniowa
    1 litr mleka
    4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
    5 dużych jabłek
    cynamon

    Beza
    3 białka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto budyniowo jabłkowe pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować