Ciastka są przepyszne, mogą leżeć bardzo długo i nie tracą na smaku wręcz przeciwnie zyskają go.
30 min
Składniki:
• 2 tabliczki czekolady ( można wybrać jaką się lubi gorzką, mleczną, z rodzinkami czy z orzechami)
• 1 kostka masła
• 1 jajko
• ½ szklanki cukru
• 2 i ½ szklanki mąki pszennej typ 450
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki sody
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szklani posiekanych orzechów ( mogą być laskowe lub włoskie)
Kruche ciasteczka z orzechami i czekoldą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
2. Pokroić czekoladę i orzechy na bardzo drobno.
3. Kostkę masła zmiksować mikserem na gładką, puszystą masę.
4. Do masła dodać ½ szklanki cukru dalej miksować aż składniki się połączą i powstanie puszysta, gładka masa.
5. Do masy dodać jajko.
6. Nadal miksując do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
7. Do gotowego ciasta dodać czekoladę i orzechy.
8. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
9. Z ciasta, dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w 2-3cm odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w czasie pieczenia kuleczki rozpłyną się na okrągłe ciasteczka).
10. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 min.
Smacznego!
Komentarze