Kruche ciasteczka z orzechami i czekoldą

5 (180 ocen)

  • 30 min

Ciastka są przepyszne, mogą leżeć bardzo długo i nie tracą na smaku wręcz przeciwnie zyskają go.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 tabliczki czekolady ( można wybrać jaką się lubi gorzką, mleczną, z rodzinkami czy z orzechami)
    • 1 kostka masła
    • 1 jajko
    • ½ szklanki cukru
    • 2 i ½ szklanki mąki pszennej typ 450
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki sody
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szklani posiekanych orzechów ( mogą być laskowe lub włoskie)
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Kruche ciasteczka z orzechami i czekoldą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki wcześniej wyjąć z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
    2. Pokroić czekoladę i orzechy na bardzo drobno.
    3. Kostkę masła zmiksować mikserem na gładką, puszystą masę.
    4. Do masła dodać ½ szklanki cukru dalej miksować aż składniki się połączą i powstanie puszysta, gładka masa.
    5. Do masy dodać jajko.
    6. Nadal miksując do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
    7. Do gotowego ciasta dodać czekoladę i orzechy.
    8. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
    9. Z ciasta, dłońmi, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w 2-3cm odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w czasie pieczenia kuleczki rozpłyną się na okrągłe ciasteczka).
    10. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 min.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować