moje córki wprost je uwielbiają. kupiłam kiedyś 20 dkg ciastek w sklepie i rekordowo przeleżały ponad 2 miesiące bo nie smakowały, a takie domowe znikają jak błysk. polecam bo jak upieczesz to wiesz co jesz :)))
Kruche ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia wymieszać. mąka powinna być oczywiście przesiana. następnie dodajemy jajo, żółtka, margarynę i śmietanę.
wyrabiamy ciasto. zawinięte w folię odkładamy na 20-30 min do lodówki na odpoczynek.
schłodzone ciasto przepuszczamy przez maszynkę na jakie tylko chcemy wzory, tniemy na kawałki takie 5-10 cm lub jak kto lubi. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
pieczemy 16-20 min na złoty kolor.
ciastka możemy podawać tak już gotowe po ostygnięciu lub np zanurzyć całe lub częściowo w czekoladzie białej lub czarnej, albo obsypać czekoladę orzechami, albo gorące obtoczyć w grubo kryształkowym cukrze. każdy na własną fantazję.
Komentarze