kruche ciasteczka z maszynki

0 (0 ocen)

moje córki wprost je uwielbiają. kupiłam kiedyś 20 dkg ciastek w sklepie i rekordowo przeleżały ponad 2 miesiące bo nie smakowały, a takie domowe znikają jak błysk. polecam bo jak upieczesz to wiesz co jesz :)))

Składniki:

  • 4 szkl mąki tortowej
    1 margaryna
    1 jajo +3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl cukru pudru ( można użyć zwykłego)
    2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia wymieszać. mąka powinna być oczywiście przesiana. następnie dodajemy jajo, żółtka, margarynę i śmietanę.
    wyrabiamy ciasto. zawinięte w folię odkładamy na 20-30 min do lodówki na odpoczynek.
    schłodzone ciasto przepuszczamy przez maszynkę na jakie tylko chcemy wzory, tniemy na kawałki takie 5-10 cm lub jak kto lubi. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
    pieczemy 16-20 min na złoty kolor.
    ciastka możemy podawać tak już gotowe po ostygnięciu lub np zanurzyć całe lub częściowo w czekoladzie białej lub czarnej, albo obsypać czekoladę orzechami, albo gorące obtoczyć w grubo kryształkowym cukrze. każdy na własną fantazję.

    polecam smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować