Kruche ciasteczka z masą ricotta

4.5 (179 ocen)

Wykonanie ciasteczek jest trochę pracochłonne lecz efekt jak najbardziej wart zachodu :) Ciasto jest kruche , maślane a masa wprost przepyszna :)

Składniki:

  • Składniki na około 45 ciasteczek:
    Ciasto:
    500 g. mąki
    250 g. margaryny
    200 g. cukru pudru
    3 żółtka
    Masa:
    500 ml. śmietany 30 % ( dwa opakowania)
    500 g. sera ricotta ( dwa opakowania)
    3 łyżki cukru pudru
    3 kostki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Dodatki

Kruche ciasteczka z masą ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto w foremce 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie. Zawinąć w folię spożywczą , włożyć do zamrażalki na 30-40 min. Po wyjęciu rwać po kawałeczku , wykładać formę do ciasteczek. ( wystające brzegi wyrównać) Piec 20 min w 150 st. Wyjąć z foremek odstawić do ostudzenia.
  • masa 2. Masa:Śmietanę zmiksować cukrem pudrem na sztywno , dodać serki ricotta ponownie chwilkę miksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do masy , wymieszać.
  • gotowe ciasteczka 3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub ,maszynki do dekoracji. Dekorować środek każdego ciasteczka . Odstawić do lodówki na 2-3 h.

Porady

Jeśli nie posiadamy foremek na ciasteczka możemy zrobić w dowolnych silikonowych pojemniczkach lub foremkach na babki. Ciasteczka można po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Margaryna Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Kruche ciastka

To może cię zainteresować