KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.Rozpływające się w ustach ... niesamowicie delikatne ...Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 20 szt )

    CIASTO:

    * mąka - 300 g

    * jajko - 1 szt

    * masło - 150 g

    * cukier puder - 50 g

    NADZIENIE:

    * mielony mak - 100 g

    * cukier - 25 g

    * miód - 30 g

    * orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka - ok. 80 g

    * mleko - 75 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka z masą bakaliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).

    Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia.

    Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ).

    NADZIENIE:

    Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

    Dodajemy miód i cukier.

    Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

    Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

    CAŁOŚĆ:

    Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.

    Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować