Kruche ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1.Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, wymieszać nożem dokładnie. Następnie dodać schłodzoną margarynę, smalec, cukry, żółtka, szczyptę soli- posiekać wszystkie składniki nożem, zagnieść szybko ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i proszek czekoladowy, zagnieść ponownie. Obie części włożyć do folii i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.(najlepiej podzielić oba ciasta na połówki).
2. Schłodzone ciemne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, wycinać szklanką kółka, ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 15 minut.
3. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, wycinać szklanką kółka a w nich kieliszkiem wycinać otworki, ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
4.Marmoladę podgrzać, smarować ciemne ciasteczka, na nich ułożyć ciastka jasne z otworem, docisnąć. Otworki posypać sezamem, wiórkami kokosowymi i kawałeczkami orzechów.
Porady
1.Ciasteczka można posypać dodatkowo przed pieczeniem grubym cukrem.
Komentarze