Kruche ciasteczka "Widelce"

4.5 (159 ocen)

Ciasteczka bez proszku do pieczenia, wyglądem przypominają gnocchi

Składniki:

  • 4 ugotowane żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    2 łyżki octu 10%
    0,5 szklanki cukru pudru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Kruche ciasteczka "widelce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasteczka "widelce" 1. Margarynę utrzeć na puch z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami, na koniec dodać ocet.
    Mąkę przesiać, zagnieść z utartą masą, schłodzić pół godziny w lodówce.
    Z ciasta formować kulki wielkości żółtka jaja i spłaszczać widelcem.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko natłuszczonej, piec w temperaturze 175*C ok. 15 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Z porcji wychodzi około 50 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować