Kruche ciasteczka w różnych smakach

4.5 (160 ocen)

To oryginalny przepis właściwie na półkruche ciasteczka, które uwielbiam robić z moimi córeczkami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    kostka margaryny lub masła - 250 g
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka w różnych smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy aż zrobi się kruszonka, potem zagnieść szybki dłońmi na gładkie ciasto. Podzielić na tyle części ile chcemy mieć smaków. Do poszczególnych części ciasta dodać np. cynamon, do następnej -kokos, do kolejnej kakao albo imbir lub mak .
    Uformować kule zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. potem Rozwałkować i wykrawać ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 8-10 min. Sprawdzać każdy piekarnik jest inny o ciasteczka mają sie zrumienić

Porady

W cieście półkruchym nie będzie czuć posmaku proszku do pieczenia jeżeli rozmieszamy go w łyżce śmietany. Ten przepis bez dodatków można z powodzeniem wykorzystać jako spód pod każde inne ciasto np. sernik lub szarlotka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować