Kruche ciasteczka na powitanie wiosny

0 (0 ocen)

Wykonanie kwiatuszków jest bardzo łatwe, składniki proste, a efekt pyszny. Ciasteczka jednak najlepiej smakują na następny dzień po ich upieczeniu. Polecam.

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    Szczypta proszku do pieczenia
    Jajko

    Powidło do przełożenia
    Zielony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka na powitanie wiosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajko, barwnik i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyciąć foremką – kwiatkiem – ciasteczka. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie wyciąć na środku mniejsze kółka (kieliszkiem).
  • 2. Układać ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 180ºC na złoty kolor.
  • 3. Kwiatuszki bez dziurek posmarować powidłem, a następnie ułożyć na nich te z dziurką.

Porady

Ciasteczka z wyciętym środkiem można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować