KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

4.49 (163 ocen)

Obłędny smak migdałów polecam

Składniki:

  • 250 g margaryny (1 kostka)
    10 dag cukru kryształ
    2 żółtka
    35 dag mąki pszennej
    10 dag mielonych migdałów
    1 łyżka cukru migdałowego
    Dekoracja:
    zmielone migdały lub cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Kruche ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

- Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. - Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować