Kruche ciasteczka jeżyki

4.5 (174 ocen)

Pomysłowe ciasteczka przypominające jeżyki :) Są po prostu uroczę. Bardzo nam zasmakowały. Polecam (inspiracja/ źródło- Kto ugości moich gości?)

Składniki:

  • Ciasto:
    175 g. miękkiego masła
    200 g. cukru
    2 jajka
    400 g. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    1 czekolada
    2-3 łyżki mleka
    ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować