Kruche ciasteczka cytrynowe

4.42 (154 ocen)

  • 50 min

Są to idealnie kruche ciasteczka, wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny cytrynowy zapach. Polecam gdy mamy ochotę na coś słodkiego, bo szybko można je przygotować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag masła
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    2 szklanki mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z cytryny według uznania
    1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.42 (154 ocen)

Kruche ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.
  • 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ciasteczka z kolorowymi cukierkami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować