Kruche ciasteczka cytrynowe

0 (0 ocen)

Tak samo szybko znikają, jak się je przygotowuje :) Atak okruszków gwarantowany! :) :) :)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    30 dag masła
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka cytrynowa
    sok z cytryny
    marmolada

Kruche ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Dodać skórkę cytrynową, sok i ucierać przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Mąkę połączyć z proszkiem i dodać do utartej masy. Wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.
  • 3. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką.
    Ciastka wykrawać dowolnymi kształtami foremek, piec w temperaturze 180 stopni C aż do zrumienienia.
  • 4. Podawać z marmoladą, np. różaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy