Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciasteczka kruche, pachnące. Sprawdzą się idealnie na przyjęcia. Najlepsze chwilę po upieczeniu kiedy lukier zastygnie. Jeśli chcemy je przechowywać najlepiej włożyć je do blaszanej puszki na ciastka.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    150 g margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier:
    1/2 szklanki pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    kilka kropel aromatu migdałowego
    skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i kroimy na prostokąty.Układamy na blasze, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
    Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy lukier - ucierając puder z sokiem z cytryny i aromatem.
    Ciastka lukrujemy tuż po wyjęciu z piekarnika. Posypujemy wymieszaną skórką otartą z cytryny i pomarańcza i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy