Ciasteczka kruche, pachnące. Sprawdzą się idealnie na przyjęcia. Najlepsze chwilę po upieczeniu kiedy lukier zastygnie. Jeśli chcemy je przechowywać najlepiej włożyć je do blaszanej puszki na ciastka.
10 min
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
150 g margaryny
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
1/2 szklanki pudru
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i kroimy na prostokąty.Układamy na blasze, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C.
2.W międzyczasie przygotowujemy lukier - ucierając puder z sokiem z cytryny i aromatem.
Ciastka lukrujemy tuż po wyjęciu z piekarnika. Posypujemy wymieszaną skórką otartą z cytryny i pomarańcza i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze