Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mała słodkość na jesienne wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny
    - 3 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    Lukier:
    - 1 białko
    - ok.1,5 szklanki cukru pudru

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść w misce. Ciasto włożyć na ok. 30 min. do zamrażarki. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto (ok.4 mm), następnie wykrawać foremkami ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok.10 min. Lukier: białko ubij delikatnie mikserem, tylko tak aby się lekko spieniło. Następnie dodaj cukier puder i ucieraj razem z białkiem. Lukier powinien być gładki i lśniący.

Porady

Jeśli lukier jest za gesty dodaj trochę wody (dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy