Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą

4.49 (191 ocen)

  • 1 min

Przepyszne jako przystawka na każdą imprezę.

  • 1 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    400 g mąki
    200 g masła
    3 żółtka
    płaska łyżeczka soli
    trochę zimnej wody

    2. Nadzienie:
    opakowanie mrożonego szpinaku
    kostka sera feta
    ok. 5 ząbków czosnku
    2 małe cebule
    pieprz
    ew. sól
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.

    Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200 C.
  • 2. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać szpinak i poczekać aż się rozmrozi, chwilę dusić razem z cebulą. Dodać czosnek i ser feta. Dusić ok 10 min. Na końcu doprawić pieprzem. Można ewentualnie dodać odrobinę śmietanki.

    Nałożyć masę szpinakową do gotowych babeczek. Położyć kawałki mozarelli i włożyć jeszcze do piekarnika do momentu, aż się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować